viernes, 15 de junio de 2007

L'eclipse

Aquesta imatge, correspon a l’eclipsi que va tindre lloc el darrer dissabte 3 de març





Què es un eclipsi de lluna.

Eclipsi ve del grec "ekleipsis", que significa desaparició. En Astronomia, un eclipsi es produeix quan un cos celest oculta un altre. I un eclipsi de Lluna es la desaparició del nostre satèl·lit en la ombra de la Terra. Realment, en aquest cas la Lluna no ha desaparegut: continua estant, però no rep la llum del Sol perquè estem al davant.


¿Quin es el nom correcte per al succés astronòmic descrit en esta historia?

Aquí, a la Terra, l’hi diem "eclipsi lunar", per que la Lluna es fa fosca a mida que va passant a través de l’ombra roja de la Terra. Però en la Lluna, el Sol es el que se’n fa fosc debut a que la Terra se interposa. Probablement, els futurs astronautes anomenaran a aquest succés "eclipsi solar". Tot depèn del punt de vista de cadascú.



Freqüencia dels eclipses

Segons Fred Espenak, experte de la NASA/GSFC, "durant el període de cinc mil·lennis, compresos entre l’any 2000 A.C. i fins l’any 3000 D.C., s’hauran produït 7.718 eclipses de Lluna (tant parcials como totals). Cada any, se observen fins a 3 eclipses lunars (tant parcials como totals). La darrera ocasió en la que es va poder observar tres eclipses totals de Lluna en un any va ser en 1982.



Cóm observar un eclipsi

Per observar un eclipsi de Lluna es prou en poder veure la Lluna: en un cert moment, mitja Terra pot veure la Lluna, i l’altra mitja no. Si estem en el costat pertinent, tindrem espectacle; si no, evidentment, no. El eclipsi del 3 de març pot veure’s en gran part de Àsia, Àfrica, Europa, i Amèrica.

Per observar un eclipsi de Lluna sol fan falta ganes i, sobre tot, que els núvols no ens amaguen el fenomen. Si disposem de uns prismàtics o d’un telescopi, podrem veure amb mes detall l’evolució del nostre satèl·lit al llarg de l’ombra terrestre. Pega-li una ullada als mitjans de comunicació, perquè segur que, prop d’on vius, alguna agrupació astronòmica, un planetari o un museu de ciència, haurà organitzat activitats de observació.



Fotografía de eclipses lunares

Per realitzar fotos al eclipsi, hem de saber que la lluna sortirà molt petita si utilitzem una càmera fotogràfica normal. Haurem de comptar amb teleobjectius o telescopis per acoblar-los a la càmera y així augmentar la seva mida al negatiu.

Les càmeres fotogràfiques que haurem d’utilitzar han de ser manuals o rèflex. Les anomenades automàtiques no ens serviran perquè la càmera intentarà calcular ella sola el temps que haurà d’estar obert l’obturador per captar la lluna. En el nostre cas, anem a ser nosaltres qui hem de decidir el temps de exposició, i son les càmeres rèflex les que ens permeten tindre el control.

A mes, a mes hem d’utilitzar una pel·lícula mes sensible de les que normalment es posen a la venda. Si ens fixem en un rodet "normal", veurem que venen identificats amb el número 100. Aquest valor corresponen a l’ASA o ISO, mida estàndard de la sensibilitat de la pel·lícula. Quant mes gran son els ASA menys temps d’exposició necessitàrem. Per exemple, una pel·lícula de 400 ASA es quatre vegades mes sensible que una de 100, i per el que ens permetrà obtenir en 1 minut el que en una de 100 se necessitarien 400. En fotografies realitzades de dia, la llum del sol es tal que no es fan necessàries sensibilitats mes grans, però en la astrofotografía, las ASA son importants per a objectes celests dèbils.

En la següent taula es proposen els temps d’exposició depenent del diafragma i la sensibilitat de la pel·lícula que utilitzem:




F. penumbralF. UmbralTotalidad
seg1/125 a 1/2501/4 a 1/81 a 1/2
ASA
100f/8 a f/5.6f/1.4 a f/1f/1 a f/1
200f/11 a f/8f/1.8 a f/1.4f/1.8 a f/1.4
400f/16 a f/11f/2.8 a f/1.8f/2.8 a f/1.8
1600f/32 a f/22f/5.6 a f/4f/5.6 a f/4



ASA (ISO): Sensibilitat de la pel·lícula fotogràfica.
f/: Obertura del diafragma.
s.: Temps d'exposició en segons.
(Font: Tribuna de Astronomía)

Esquemes

En els següents esquemes es veu clarament, que segons l’alineació dels tres astres donen un eclipsi lunar total o parcial.




Aqui es poden veure les fases d'un eclipse